Celrom In Agonie

G1anny

Problema fostului combinat de celuloză şi hârtie CELROM, din Drobeta Turnu Severin rămâne una spinoasă chiar dacă, pentru moment, s-a găsit o soluţie pentru a achita angajaţilor salariile restante din luna noiembrie.

Oamenii s-au adunat luni dimineaţă în curtea unităţii, fiindcă în ziua de 9 februarie li s-a comunicat de con­du­cerea unităţii că pe data de 2 mar­tie se va relua activitatea. Nu­mai că nici vorbă de re­lua­rea activităţii în condiţiile în care nu sunt bani pentru a achi­ta facturile la energie elec­tri­că ori a achiziţiona materie primă.

În prag de faliment

Practic, în momentul de faţă, CELROM Drobeta-Turnu-Severin se află în prag de faliment. Înglobată în da­torii imense, de circa 14 mi­lioane de euro, uzina a fost tă­iată şi de la energia electrică pen­­tru facturile neachitate începând cu 19 ianuarie. Cei 800 de salariaţi ai societăţii au fost trimişi acasă în şomaj teh­nic din luna octombrie a anu­lui trecut, în prezent, 40 de an­ga­jaţi reprezentând tot per­so­nalul care asigură paza. Sin­gu­ra salvare din ghearele fali­men­tu­lui ar fi un ajutor de stat, deoa­rece acţionarul majoritar es­te Autoritatea pentru Valo­ri­fi­­­ca­rea Activelor Statului (AVAS).

Certificatele cu probleme

Directorul societăţii, Vasile Fanea, a declarat că în cursul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri la Bucureşti cu preşedintele AVAS-ului, a pri­mit acceptul acestuia să vân­dă la bursă 7.000 de cer­ti­ficate de me­diu din anul 2008 şi 2009, pentru a rezolva pro­blema sa­la­riilor restante. „Cred că as­tăzi (n.r. 2 martie) vom reuşi să vindem aceste cer­tificate şi mâi­ne, cel mai pro­babil, vom achi­ta salariile res­tante, cred că vom acoperi in­clusiv salariul din luna ia­nuarie”, a spus sala­riaţilor di­rectorul Vasile Fanea.

„Nu pot să muncesc cu burta goală”

Reacţia salariaţilor de la CELROM la vestea că vor intra nişte bani în contul so­cie­tăţii a fost diferită. Unii ţi­pau că vreau toate salariile, alţii că ar fi mai bine să primească doar o parte pentru ca fabrica să poată relua activitatea. „Nici gând. Eu nu pot să muncesc cu burta goală. Vreau să-mi daţi salariile restante. Sunt plin de datorii, la bănci, la vecini, la rude, sunt disperat”, striga un salariat. Necazul oamenilor de la CELROM este cu atât mai mare cu cât zilele trecute şi-au îngropat un coleg în vârstă de 40 de ani, care a murit în urma unui infarct miocardic. „Era sănătos, dar săracu îşi făcea prea multe griji. A făcut in­farct”, spuneau colegii lui de muncă.

Soluţia salvatoare

Din vânzarea acestor certificate de mediu, în contul CELROM vor intra circa 2.400.000 de lei, bani care în cea mai mare parte se vor duce pe salariile restante, mai exact 1.300.000. Directorul Vasile Fa­­nea este sceptic că CEL­ROM va putea să-şi reia acti­vi­tatea cu banii rămaşi, astfel că, cel mai probabil, cei 800 de sa­la­riaţi vor rămâne în con­ti­nuare în şomaj tehnic până când se va acorda acel ajutor gu­­vernamental salvator.

Directorul CELROM s-a lăsat aşteptat

Deşi salariaţii se adunaseră în curtea combinatului la prima oră a dimineţii, directorul executiv, Vasile Fanea, se lăsa aşteptat. La un moment dat, şi-a făcut apariţia primarul Severinului, Constantin Gherghe, şi unul dintre liderii de sindicat de la CELROM, Ion Târziu, însoţit de preşedintele CNSLR - Frăţia Mehedinţi, Costică Screciu. Primarul intenţiona să comunice salariaţilor ce s-a discutat în cadrul întâlnirii cu preşedintele AVAS, Mircea Ursache. Într-un târziu, după ce a fost sunat de primar, şi-a făcut apariţia şi directorul Vasile Fanea. Primarul Constantin Gherghe a sfătuit conducerea societăţii „să drămuiască banii”, astfel încât să achite o parte din salariile restante, dar să reia şi activitatea. „Vă vorbesc ca o persoană neutră, care nu are niciun alt interes decât acela de a merge CELROM-ul şi să-şi păstreze locurile de muncă. Ştiu că e soluţie legală aceea de a vinde aceste certificate de mediu, dar banii obţinuţi trebuie drămuiţi. Eu cred că ar trebui date şi salariile, dar şi reluată activitatea. La Bucureşti, s-a discutat şi despre declararea insolvabilităţii voluntare a unităţii. Părerea mea e că nu este un lucru bun pentru că asta înseamnă, practic, falimentul combinatului. Să nu creadă cineva că vă instig la lucruri ilegal, dar am obligaţia morală şi legală să vă spun ce s-a discutat acolo. Sunteţi o masă foarte uşor de manipulat. Eu zic să vă vedeţi de propriile interese şi să fiţi realişti”, a spus edilul-şef al Severinului.

Sursa : www.informatiadeseverin.ro


0 Responses to "Celrom In Agonie"